Ga terug

“We mogen als sector veel opener zijn over als het minder goed gaat”

Dirk Riedstra heeft met zijn broer een melkveebedrijf in het Drentse Veenhuizen. Hij is districtsraadslid van CRV en bezoekt in die rol regelmatig andere melkveehouders. Het district van Dirk is een van de twee districten die recent basistraining signaleren en doorverwijzen voor erfbetreders via AgroZorgwijzer volgde.

“Een districtsraadslid van ons had deze cursus aangevraagd. Ik ging er blanco in, maar het heeft ons veel verrijkt. Wij staat als districtsraad middenin de maatschappij en CRV ook, dus het is goed dat hier aandacht aan besteed wordt.”
Agrocoach Riëtte Petter verzorgde de cursusmiddag aansluitend aan een vergadering van het bestuur. “Wij zijn een heel fijne districtsraad. We zijn altijd heel open en eerlijk naar elkaar, maar over dit thema is het toch lastiger praten. We kwamen er achter dat je best goed over dit thema kunt praten met boeren die wat verder weg wonen, maar in je directe omgeving is het toch lastig.”

“Goed dat we deze cursus hebben gevolgd”
Dirk kent drie gevallen van pogingen tot zelfmoord bij hem in de buurt. “Het komt heel dichtbij, maar dan is het juist goed dat we deze cursus hebben gevolgd. Er wordt in onze sector keihard gewerkt, maar het is heel belangrijk dat we als boeren voldoende van ons erf komen.”
Het meest concrete wat Dirk heeft geleerd en wil gaan toepassen is ‘veel luisteren’. “Ik wil echt een luisterend oor zijn. Ik kan nogal snel mijn mening geven, maar dat is in dit soort situaties helemaal niet handig. Juist het luisteren en doorvragen is van belang.”

Ervaringen delen
Een ander positief punt aan de cursus vond Dirk het delen van ervaringen tussen de deelnemers aan de cursus. “Het blijkt dat iedereen wel eens in dit soort situaties is geweest. Leren hoe iemand dat aanpakt geeft ook al veel informatie. Ik denk dat we als sector sowieso meer mogen delen met elkaar. Wees er maar open over als het minder gaat. Maak het maar bekend.”