Ga terug

“Vroeger reageerden we meer vanuit ons eigen gevoel”

Naast zijn werk als buitendienstmedewerker van FrieslandCampina in de regio Liemers-Achterhoek, heeft Jochem de aandachtbedrijven in Oost-Nederland onder zijn hoede. Met een collega begeleidt hij melkveehouders om de melkkwaliteit en productie weer op goed niveau te krijgen.

“Als afnemer moeten we nu eenmaal zakelijk kijken naar de kwaliteit en stellen we leveringsvoorwaarden. Wanneer een veehouder moeite heeft om daaraan te voldoen, dan willen we er voor hem zijn om dit samen op te lossen. Melkveehouders reageren daar verschillend op. De meesten staan er open voor en realiseren zich dat we een gezamenlijk doel hebben. Er zijn ook melkveehouders die het zich persoonlijk aantrekken dat ze het niet op orde hebben of die de branche-ontwikkelingen als schuldige van de problemen zien. Zij zijn vaak knorrig, hebben een kort lontje en zien onze begeleiding als bemoeienis. Tijdens het gesprek worden ze geraakt en zeggen ze dat ze het zelf allemaal wel oplossen. Het is dan een hele toer om daar doorheen te prikken.”

Zorgen

“Dat iemand in mijn werkgebied echt diep in de put zat, is gelukkig alweer een paar jaar geleden. Het betrof een bedrijf waar we normaal 7.000 liter melk ophaalden, maar dat binnen vrij korte tijd ver onder de 1.000 liter zakte, terwijl de stal vol met koeien stond. Mijn collega’s en ik maakten ons zorgen. De veehouder stond niet open voor een gesprek en zat behoorlijk in de knoop met zichzelf. Hij bagatelliseerde het probleem, wuifde het weg. Ik had inmiddels contact met de voerleverancier die het probleem ook opgemerkt had. Samen gingen we op bezoek bij zijn familie. Niemand bleek op de hoogte van de situatie.”

Rustig en aandachtig

“Tijdens de gatekeeperstraining leerden we hoe het belangrijk is dat je benoemt dat je een probleem ziet, voelt, ervaart. Daarmee stel je jezelf kwetsbaar op. Als je tot mensen wilt komen, dan moet er wederzijds vertrouwen zijn. Dat kan alleen als je open en eerlijk naar elkaar bent. Als een veehouder stoïcijns volhoudt dat er niets aan de hand is, terwijl alle signalen iets anders laten zien, dan blijven we rustig en aandachtig. Je maakt mee dat iemand de eerste keer niet ontdooit. Maar we geven niet op.”

Deskundige back-up

“Gelukkig liep het met de betreffende veehouder goed af, hoewel hij wel stopte met zijn bedrijf. Ik reageerde vroeger meer vanuit gevoel en ad hoc op situaties. Met AgroZorgwijzer weet ik waar ik terecht kan voor deskundige back-up. “