Ga terug

“Training suïcidepreventie aanrader voor agrarisch onderwijs”

Arnold Postmus (45) is docent Economie en Bodemkunde aan het Nordwin-college in Leeuwarden. Daarnaast is hij vertrouwenspersoon aan school.

Twee jaar geleden volgde hij de cursus suïcideprevente van 113. “Onze school werd benaderd om deze trainingen als pilot te volgen omdat we én in een risicogebied zitten én met een risicodoelgroep. Ik was gelijk geïnteresseerd. Onze sector heeft met veel problemen te maken en er spelen best vaak zware zaken.”

Diep doorvragen
Postmus volgde de 1-daagse training samen met 15 collega’s in hun eigen school. “Naast kennis delen bestond de cursus ook veel uit rollenspelen met studenten. Dat was superleerzaam. Het verbaasde me hoe diep je kunt doorvragen. Ook het leren doorverwijzen vond ik leerzaam. Ik zou nu beter de weg kunnen wijzen voor iemand met problemen.”
De docent vindt de training een aanrader voor andere docenten in het agrarisch onderwijs. “Er zijn drie dingen bij me blijven hangen die ik nog zou kunnen gebruiken. Het écht doorvragen: ‘Denk je wel eens aan zelfmoord?’. Het doorverwijzen, maar ook dat je vertrouwelijke gesprekken op zulke momenten niet meer vertrouwelijk hoeft te houden. Gelukkig heb ik het nog nooit nodig gehad, maar het is fijn dat ik deze kennis nu heb.”