Ga terug

“Het is fijn om een luisterend oor te bieden”

Mirjam is sinds 2014 buitendienstmedewerker bij FrieslandCampina in Limburg / Zuid-Oost Brabant. Het is een divers district, zowel qua bedrijven, als qua cultuur en omgang. In haar vrije tijd helpt ze haar echtgenoot op hun melkveebedrijf in het Brabantse Erp.

“Stoppen of niet, dat is vaak de rode draad tijdens de gesprekken die ik de afgelopen jaren met de melkveehouders in mijn district voerde. Veel van hen kunnen of willen niet voldoen aan de strenge regels die vanuit de provincie aan veehouders opgelegd worden. Stoppen is een vergaand besluit. Daar heb ik het met ze over. Ze voelen zich niet gewaardeerd door de maatschappij, zijn geraakt door de constante kritiek. Die negatieve houding is zorgelijk om aan te horen en het is best moeilijk om daar doorheen te prikken, terwijl je zo graag wilt weten hoe het echt met iemand is.”

Handvatten

“Via AgroZorgwijzer hebben de buitendienstadviseurs van FrieslandCampina een gatekeeperstraining suïcidepreventie van 113* gevolgd. Daar leerden we hoe je signalen op kunt vangen en waar je
alert op moet zijn. Bijvoorbeeld over de situatie op het erf en de gesteldheid van het vee. Als je vermoedt dat iemand erdoor heen zit, zie je dat terug op het bedrijf. Ook kun je tijdens een gesprek signalen opvangen. Is iemand meer gesloten dan je gewend bent? Stelt hij of zij zelf vragen? Luisteren is dan heel belangrijk. En proberen te achterhalen waar behoefte aan is, aan sociale ondersteuning of praktische hulp. Waar mogelijk probeer ik dan door te verwijzen, maar soms is uithuilen ook al voldoende.”

Vangnet

“Een tijd geleden maakte ik me zorgen om een melkveehouder die wat hersteltaken had in verband met de ons kwaliteitssysteem. Ik ging bij hem langs om dit te bespreken. Tijdens het gesprek raakte hij erg van slag. Ik reed naar huis en dacht: ‘hoe moet het daar goed komen zonder vangnet?’ Dan is het fijn dat we vanuit ons werk steeds beter leren waar je terecht kunt voor bepaalde hulpvragen.”

Luisterend oor

“Het is fijn dat je een luisterend oor kunt bieden zodra ik vermoed dat de melkveehouder het niet meer alleen aankan. Verhalen die opvallen of die aangrijpen, bespreken ik met collega’s. Dan overleggen we welke stappen genomen kunnen worden. Het is fijn dat die collegiale opvang er is.”