Ga terug

Erfbetreder Wim volgde de cursus suïcidepreventie: “Aanrader voor collega’s”

AgroZorgwijzer organiseerde eind vorig jaar, samen met 113 Zelfmoordpreventie, 4 suïcidepreventietrainingen voor erfbetreders. De cursus richtte zich op iedereen die mensen met zelfmoordgedachten kan begeleiden naar professionele hulp. Het doel was erfbetreders signalen leren herkennen, inschatten hoe ernstig een situatie is en goed doorverwijzen.

De in totaal 35 deelnemers beoordeelden de cursus heel positief. Gemiddeld kreeg de cursus 4,5 van de 5 punten. De cursussen waren op vier verschillende locaties door het land en duurden van 9 tot 13 uur. Wim Verbeek (62) uit Veghel volgde de cursus in Den Bosch. Hij is voormalig legpluimveehouder en momenteel als vrijwilliger regio-coördinator bij Zorg om Boer en Tuinder (ZOB). “Ik had de training al eerder willen volgen, maar vorig jaar kon ik niet. Toen zijn collega’s van ZOB gegaan. Dit jaar kon ik wel en meldde ik me met twee collega’s aan.”

Met het thema te maken hebben

“Wij komen veel bij boeren met problemen en dan heb je toch direct of indirect wel eens met het thema zelfmoord te maken. Van te voren was ik wel wat sceptisch over wat je in 4 uur kunt leren, maar ik vond het een goede training. Je leert veel van elkaar en van te voren is afgesproken dat alles vertrouwelijk wordt behandeld. Van het theoretisch deel heb ik toch het meest geleerd. Een echte eyeopener vond ik het onderdeel over doorvragen. Langer luisteren, stiltes durven laten vallen en ook gewoon de vraag ‘denk je wel eens aan zelfmoord?’ durven stellen.”

Verbeek vindt de cursus een aanrader voor collega’s en zou graag nog een verdiepende cursus volgens in dit thema.