Ga terug

Blog Rob Huinink: Mentaal gezond op boerengrond


Afgelopen week werkte ik mee aan het webinar Mentaal gezond op boerengrond dat LTO Noord organiseerde. Meewerken aan een webinar is al een hele ervaring. Maar meewerken aan een webinar over een beladen onderwerp helemaal. Mentaal gezond.

Wat is mentaal gezond? En hoe blijf je mentaal gezond? Het zijn geen vragen waarop een eenduidig antwoord te geven is. Laat ik toch een poging wagen.

Als je mentaal gezond bent kijk je open naar alles en iedereen. Nieuwe dingen kunnen inspireren, uitdagingen worden aangegaan. Heb je het mentaal moeilijker dan lijkt alles zwaarder. Niets lijkt meer goed. Je gaat overleven, proberen de dag door te komen. Nu is het natuurlijk niet direct zwart/wit. Iedereen heeft wel eens een periode dat het wat minder gaat. Soms wel een aantal weken. Dat hoort erbij en gaat vaak ook over. Duurt die periode langer? Dan is het goed om er eens bij stil te staan. Wat is er gaande? En eigenlijk nog wel belangrijker: Hoe voorkom ik het?

Praten helpt hierbij enorm. Praten over waar jij als persoon mee worstelt, waar je last van hebt. Dat kan negatieve berichtgeving zijn, een onbetrouwbare overheid, maar ook dichter bij huis. Bemoeizuchtige (schoon-)ouders, toekomstperspectief, etc. De voorbeelden zijn talloos. Als je iemand kunt vinden waarmee je hierover kunt praten dan lucht dat vaak enorm op. Toch merk ik ook wel dat veel ondernemers meer nodig hebben. Ik kom ze als coach regelmatig tegen. En dan zeker niet alleen maar negatief. Zeker niet. Ook ondernemers die door willen, maar die wel behoefte hebben aan een professional om onafhankelijk mee te sparren. Dat kan zijn bij een overnameproces of een verandering in de bedrijfsvoering. Ook hier is het belangrijk om mentaal gezond te blijven. Het raakt namelijk alles. Werk, privé, alles.

En toch bleek ook weer tijdens dit webinar dat het lastig is om de boer of boerin die het mentaal moeilijk heeft zover te krijgen om hulp te zoeken. Veel mensen er omheen zien de noodzaak. Hoe krijg je hem of haar dan mee? Misschien wel door er naast te gaan staan en te laten merken dat diegene er niet alleen voor staat. Op die manier blijf je allemaal mentaal gezond!

Rob Huinink is agrarisch coach. Meer info over zijn bedrijf via www.huininkconsult.nl