Blog Nicole van de Pas: Een goed gesprek!
Bij het informatiecentrum van LTO Noord spreken we dagelijks tientallen leden. Leden bellen met vragen over onze inzet voor het beleid, maar hebben ook praktische vragen omtrent wet- en regelgeving.
Een vraag over kavelruil, de voorwaarden die eraan verbonden zijn en of er nog subsidie voor is lijkt eenvoudig te beantwoorden. Je googlet en vindt de informatie. Hoeveel partijen moeten er minimaal bij verbonden zijn? Welke subsidiemogelijkheden zijn er? Tot slot mail ik een linkje door naar het lid, en hij heeft alle informatie die hij nodig heeft.
Was het een goed gesprek? Technisch gezien wel. Er was een vraag en er kwam een antwoord op. Ik verleende nog extra service door de informatie te mailen, zodat hij het later zelf ook nog rustig kon doorlezen.
Er komt weer eenzelfde type vraag. Maar dit lid geeft meer signalen af. Hij stelde een vraag en voegde eraan toe: “We zijn al jaren in gesprek met partijen, maar niemand hakt de knopen door. Mijn vrouw zegt: ‘Stop maar met het hele gedoe'”. Op zo’n moment zit ik even in tweestrijd. Ik hoor deze opmerking, maar wat doe ik ermee? Stel ik een vraag als: “Ik hoor dat het ook in het gezin lastig is om hierover samen op één lijn te blijven?”. Dan kan een gesprek dat ik met een minuut of vijf had kunnen afronden, zomaar een kwartier uitlopen. Ondertussen weet ik dat er nog tien vragen in de mailbox zitten die vandaag ook nog beantwoord moeten worden.
Toch stel ik de vraag. Om te horen of de ondernemer er behoefte aan heeft om hier verder over te spreken. En ja hoor, het gesprek krijgt een andere wending en we krijgen het over de trage procesgang, het aantal mensen dat bij het proces betrokken is. Mensen die wel inspraak willen, maar geen belanghebbende zijn. Het enige wat ik hoef te doen is luisteren. De man aan de telefoon weet namelijk heel goed waar hij mee bezig is. Af en toe stel ik hem een verdiepende vraag. Ruim een kwartier later sluiten we het gesprek af. Aan beide kanten hebben we het gevoel van een ‘goed gesprek’. De vraag is beantwoord, maar nog belangrijker: er is geluisterd!
Mijn advies is dus ook: Heb aandacht voor de mens met een vraag. Luister naar de overige signalen die je in het gesprek hoort. Durf dit te benoemen, laat je niet lijden door de tijdsdruk maar kom tot een echt gesprek. Dit geeft energie, voor de ondernemer, maar ook voor jezelf. Die 10 mailtjes beantwoorden, is in een klap een stuk eenvoudiger geworden. Alles is relatief.
Nicole van de Pas werkt bij het Informatiecentrum van LTO Noord en beantwoordt dagelijks vragen van leden op het terrein van belangenbehartiging, beleid, projecten en dienstverlening. Het informatiecentrum biedt daarnaast een luisterend oor en verwijst desgewenst door naar specialisten. Het informatiecentrum werkt samen met diverse onafhankelijke coaches, AgroZorgwijzer, Zorg om Boer en tuinder en het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren.