Ga terug

Blog Miranda Nolten: summerbody

Natuurlijk wil ik een column schrijven, maar waarover dan? Ook krijg ik een linkje meegestuurd om een fittest te doen. Oeps….net nadat Linda de Mol vanwege #bodypositiviteit in haar bikini op de voorpagina van de Linda staat. Ik heb al jaren geroepen dat ik ‘nooit’ meer een bikini aantrek. Zelfs nadat ik vorig jaar de hele marathon in Berlijn had gelopen (42 kilometers en 195 meter) had ik nog steeds geen Summerbody. Maar fit voelde ik me wel.

En zo doorloop ik de test en twijfel niet over vragen als ‘Ik ben dankbaar voor mijn werk als boer/tuinder.’ En ‘Naast het werk, sport of beweeg ik regelmatig’ tot ‘ik heb meer ontspanning nodig’. Vervolgens krijg je aan het einde van de test tips op 7 vlakken en de ultieme tip ‘Je kunt nog winst behalen op’. Optimistisch denken’. Eén van de tips is: ‘Denk iedere avond terug aan je dag. Bedenk drie goede of positieve gebeurtenissen van die dag.’

Toen corona startte had ik me voorgenomen de winterkilo’s eruit te lopen. Tijd zat had ik ineens doordat alle vergaderingen gecanceld werden. Het huis was vol met studerende kinderen dus voor mij tijd om mijn hardloop-skills weer bij te werken. Maar…na 3 tot 4x in de week 10 km (of meer) hard te lopen hield mijn lijf het voor gezien. Als een oude oma stond ik ’s ochtends op en snel de melkstal schoonspuiten was er echt niet meer bij. Tijd om een pas op de plaats te maken. Niet hardlopen maar online een aerobic-lesje volgen. Maar zelfs daar kreeg ik rug- en kniepijn van en last van mijn heup.

Tijd om een andere hobby te zoeken. Dat werd het fietsen. Niet wielrennen of mountainbiken maar gewoon flink doortrappen en genieten van de omgeving. Het nuttige met het aangename verengingen. Niet alleen over verharde paden maar ook over wandelpaadjes en kijken hoe de toerist naar het Twentse landschap kijkt. Natuurlijk hou ik alles bij op Strava zodat ik precies kan zien hoeveel kilometers ik gemaakt heb en hoeveel calorieën ik kwijt ben. Maar het allerbelangrijkste is toch wel de ‘positieve flow’ die ik van het actief bezig zijn krijg.

Daarom raad ik ook iedereen aan om gewoonweg tijd te nemen voor 3x in de week een uurtje naar buiten te gaan. Eens genieten van de koeien van de buurman en de vogels die vrolijk fluiten. Misschien zie je wel een ree tegen de bosrand die ‘vanwege je gehijg (door de inspanning)’ verschrikt het bos inschiet.
Hoe hou jij je fysiek en mentaal fit? Heb jij daar weleens over nagedacht? Misschien helpt de mentale fittest daarbij.

Miranda Nolten is bestuurslid van de commissie Vrouw & Bedrijf van LTO Noord en columnist bij weekblad Boerderij. Samen met man Luc heeft ze 5 kinderen en ze runnen ze een melkveebedrijf met 70 melkkoeien. Miranda heeft daarnaast een communicatiebedrijf.