Ga terug

Blog Maryse Versteeg: Stormt het in jouw hoofd?


Als je nu in de krant kijkt of het nieuws op TV volgt, gaat het bijna alleen maar over ‘t Corona-virus. Wat doet dit met jou? Wat voor invloed heeft het op jouw concentratie en humeur? Heb je last van onrust en het gemis van het vertrouwde?

Veel klanten waar ik contact mee heb, die zelf verder gezond zijn, merken de impact op hun bedrijf direct, andere (nog) niet, maar hebben vooral last van de onzekerheid over de economische gevolgen. Anderen missen ook een dierbare en zitten in rouw.
Tijdens het werk kan je hoofd behoorlijk vol zijn: zorgen over hoe om te gaan met maatregelen, misschien tekort aan personeel. Op zo’n moment ben je vooral met jezelf bezig. Dat staat het contact met je dierbare(n) in de weg. Hoe ga je met hen om?

Met aandacht bij de ander zijn
Kijk de ander echt even in de ogen tijdens het eten. Wat zie je? Zie je vermoeidheid. Maak dat bespreekbaar. Zeg iets als: ‘ik zie dat je moe bent. Klopt dat? Wat kan ik voor je doen?’ Zoiets wezenlijks zien en bespreekbaar maken zorgt voor verbinding.

In het Nu zijn
Je kunt niet op alles anticiperen. Je hebt op veel dingen geen invloed, verspil er geen energie aan. Doe een stap terug (letterlijk zodat je dingen van afstand kunt bekijken), accepteer dat zaken zijn zoals ze zijn en leg de nadruk op dingen die je zelf kunt beïnvloeden: wat je met je werk doet, de tijd die je doorbrengt met je gezin en je bezigheden/routines.

Acceptatie

Iedereen wil duidelijkheid. We vinden onduidelijk lastig. En toch is dat ook een deel van ons leven. Met het accepteren van onzekerheid zeg je: ‘Ik erken dat dit onderdeel is van mijn leven, ook al is het niet prettig”. Let op: acceptatie is niet hetzelfde als berusting.
Een niet-huisgenoot mag je dan niet fysiek aanraken, je kunt elkaar wel innerlijk aanraken en bemoedigen. Door het gesprek aan te gaan met de ander waarvan jij aanvoelt dat hij/zij het zwaar heeft of mogelijk worstelt met allerlei gedachtes. Het is normaal om verdrietig, gestrest, verward, bang of boos te zijn tijdens een crisis. Praten met mensen die je vertrouwt kan helpen. Hou contact. Laten we elkaar vooral helpen! Juist in deze bizarre tijd. Zodat de storm uiteindelijk kan gaan liggen.

Maryse Versteeg-Nieuwenhuizen | MAVIN training & coaching
Maryse is coach en trainer voor agrarisch ondernemers. Via haar bedrijf MAVIN training & coaching begeleidt ze dagelijks agrarisch ondernemers. Meer weten? Kijk dan op www.mavintraining.nl of stuur een email naar info@mavintraining.nl