Ga terug

Blog Liza Simons: De agrarische vrouw: achter elke boer staat een sterke boerin


Achter elke man staat een sterke vrouw. En dat is in de agrarische sector niet anders: achter elke boer staat een sterke boerin. Maar hoe ziet de agrarische vrouw haar rol in het boerenbedrijf? Naast boerin en echtgenote, is ze vaak ook nog moeder met een eigen baan. Daar komt bij dat de vrouw bij een familieconflict vaak de bemiddelende rol op zich neemt. Een behoorlijk takenpakket dat niet altijd even gemakkelijk te vervullen is.

Familieconflicten
Als agrarisch coach kom ik ze vaak tegen: vrouwen die klem zitten in een discussie over de samenwerking tussen echtgenoot en kind. De vrouwen hebben in het familieconflict de rol van bemiddelaar op zich genomen. Een onmogelijke rol die vaak tot meer spanningen in de familie leidt. Want hoe kun je onafhankelijk zijn als je om beide partijen geeft? Veel agrarische vrouwen ervaren de last als het tussen man en kind niet goed loopt. Om niet verstrikt te raken in een loyaliteitsconflict, is het belangrijk om als vrouw een bepaalde afstand te bewaren. Maar dat is niet altijd eenvoudig als je gewend bent om als ‘redder’ op te treden.

De valkuilen van de agrarische vrouw
Dat agrarische vrouwen geneigd zijn de rol van redder op zich te nemen, is niet zo gek. Het is deels vrouw-eigen en deels is het een rol die ze in de loop der jaren hebben aangenomen. Ze zijn beter bekend op het terrein van relaties en emoties. Zij zijn namelijk de persoon waar de opgroeiende kinderen hun zorgen uitten, wanneer vader op het erf is. En ook nu, tijdens een conflict, luchten zowel vader als kind hun hart bij de vrouw. De natuurlijke reactie van de boerin is dat ze probeert te bemiddelen. Logisch, maar een valkuil is dat ze zich volledig opoffert, haar eigen gevoel verliest en dat vader en kind voor hun verantwoordelijkheden weglopen.

Stap in een andere rol
Natuurlijk wil je als echtgenote en moeder helpen, maar voor die hulp mag je best iets terug verwachten. Je kunt immers geen problemen oplossen als vader en kind zelf niets veranderen. Stap daarom in een andere rol en spreek ze aan op hun eigen verantwoordelijkheden. Door je alleen als bemiddelaar te mengen in het conflict, loop je namelijk het risico er zelf onderdeel van te worden.

Agrarische coach voor conflictbemiddeling
Een conflict in een familiebedrijf kan verstrekkende gevolgen hebben. Als vrouw ben je de voelsprieten van het bedrijf en signaleer je vaak als eerste dat de sfeer en de balans ver te zoeken zijn. Je kunt dus de negatieve spiraal doorbreken door op tijd hulp in te schakelen. Met behulp van een agrarisch coach kun je onpartijdig en onafhankelijk aan een gezamenlijk resultaat werken. Negatieve ervaringen worden uitgesproken en afgesloten en er kan naar structurele oplossingen worden gezocht.

Heb je ook behoefte aan een luisterend oor? Iemand die neutraal en onafhankelijk naar jullie situatie kijkt? Als agrarisch coach en conflictbemiddelaar zorg ik voor openheid van zaken. Ik help je graag, want juist in een familiebedrijf is verbondenheid het belangrijkste.

Liza Simons is agrarisch coach. Meer info over haar bedrijf Een andere aanpak op www.eenandereaanpak.nl of via liza@eenandereaanpak.nl