Ga terug

“Blij met het initiatief tot een zelftest mentale fitheid”

Jaap Kok (62) is kalverhouder, hij heeft 1280 witvleeskalveren op contractbasis. Hij is bestuurder bij LTO Gelderse Vallei en bij Zorg om Boer & Tuinder. Dit voorjaar was hij een van de boeren die de zelftest Mentale Fitheid uitprobeerden.

“Tijdens de test vond ik niet alle onderdelen even passend voor mijzelf, maar ik kan me heel goed voorstellen dat het voor andere sectoren of personen wel passend is.”
Kok is blij met het initiatief om te komen tot een zelftest mentale fitheid. “Het is goed dat mensen thuis kunnen kijken wat ze zelf kunnen doen om beter in hun vel te komen. Hopelijk maakt dit de stap naar het zoeken van professionele hulp als ze er niet uitkomen makkelijker.”

“Ik realiseer me dat ik geluk heb”
In de test wordt onder andere gevraagd of je stilstaat bij je situatie. Kok: “Ik ben een positief mens en realiseer me ook dat ik geluk heb. Ik zit goed in mijn vel, het gaat goed met mijn familie, maar ik sta hier niet altijd bij stil. Het is goed om dat wel vaker bewust te doen.
In de test wordt ook gevraagd of je dankbaar bent dat je boer bent. “Dat ben ik zeker. Ik ben pas op mijn 40e boer geworden. Daarvoor was ik RMO-chauffeur en 3 nachten in de week van huis. Op mijn 53e heb ik een nieuw bedrijf gebouwd. We hebben geloot tussen de broers wie het bedrijf zou overnemen. Mijn vader had een klein gemengd bedrijf. Ik neem het dus niet zomaar voor niets dat ik boer mag zijn.”
Om te ontspannen naast zijn bedrijf speelt Kok volleybal. “Dat is belangrijk. We spelen maar een keer per week als recreanten, maar die derde helft is ook gezellig he?”.

Vaker leuke dingen doen
“De test attendeerde me ook op het voldoende nemen van rust. Nou dat doe ik wel hoor. Ik ben een goede slaper en doe ook rustig een middagdutje. Ik ben gelukkig geen piekeraar. Wat ik wel uit de test meeneem is dat ik wat meer leuke dingen ga doen. Eens wat vaker een citytrip ofzo.”
“Wat voor mij werkt om mijn mentale fitheid op peil te houden? Dat zijn dingen naast mijn bedrijf. Bestuurswerk etc. Met het alleen maar werken op mijn bedrijf mis ik de contacten. Ik moet wat te lullen hebben.”