Ga terug

Stoppen met tobben

Als je tobt of piekert, blijven negatieve gedachten door je hoofd malen. Wanneer je vaak piekert, voelt alles als een probleem en gaat het je leven beheersen. Piekeren maakt je zorgelijk, negatief en gespannen. Reden genoeg om hiermee te stoppen. Deze oefening helpt je daarmee.

Hoe?
Hieronder staan twee technieken om te stoppen met tobben. Probeer ze beide uit en kijk welke voor jou werkt.

1.         Zoek afleiding als je aan het piekeren bent: doe een simpel klusje, vraag iemand om een kop koffie mee te drinken of ga een eindje lopen. Het is handig om vooraf een lijstje te maken met activiteiten die jou afleiding bieden.

2.         Zeg hardop ‘STOP’ tegen jezelf, als je aan het piekeren bent. Zeg daarna tegen jezelf: op dit moment denk ik aan …… (je piekergedachte), maar ik wil denken aan …… (nieuwe gedachte). Je nieuwe gedachte kan bijvoorbeeld een fijne herinnering zijn, een mooi vooruitzicht of een plek waar je graag bent. Herhaal je nieuwe gedachte een paar keer.

Merk je dat je niet uit het negatieve denken komt? Praat er dan over met bijvoorbeeld je partner, vrienden, collega’s, huisarts, een (agrarische) coach of een vrijwilliger van Zorg Om Boer en Tuinder. Het verwijsschema leidt naar verschillende hulpaanbieders.

​Tip
Veelvuldig telefoongebruik en het gebruik van (sociale) media kunnen aanzetten tot piekeren en je een somber gevoel geven. Herken je dit? Probeer je telefoongebruik dan te matigen: zet je mobiel af en toe uit of stil. En beperk ook het lezen van mails of nieuws tot bepaalde tijden.