Ga terug

Manage je tijd

Ken je dat onrustige gevoel, dat je 100 dingen moet doen en je niet weet waar je de tijd vandaan moet halen? Het managen van je tijd is niet eenvoudig. Als boer of tuinder heb je vaste werkzaamheden op vaste tijden en momenten waarop de omstandigheden bepalen wat eerst moet. Door prioriteiten te stellen en een planning te maken, ga je verstandig met je tijd om.

Hoe?
De volgende twee stappen helpen je bij het (beter) managen van je tijd.

Stap 1) Belangrijk en urgent?
Door te bepalen welke dingen belangrijk zijn en welke urgent, kun je prioriteiten stellen. Maak hiervoor een lijst met wat jij allemaal te doen hebt (werk en of privé). Bepaal per activiteit in welke categorie deze hoort:

A.      Urgent en belangrijk: Nu doen, onderneem actie!
B.      Belangrijk maar niet urgent: Inplannen, niet te lang uitstellen.
C.       Niet belangrijk, wel urgent: Overdragen of tussendoor doen.
D.      Niet belangrijk én niet urgent: Niet doen!

Toelichting:
Belangrijk zijn activiteiten die vooral jij belangrijk vindt, zowel voor jouw bedrijf (zoals de verzorging van je dieren) als voor jou persoonlijk (zoals tijd voor je gezin).
Urgent zijn activiteiten die direct aandacht en dus tijd van je vragen (zoals een kapotte tractor).

Stap 2) Plannen

Pak je urgente zaken zo snel mogelijk op. En maak een planning voor de komende week voor de belangrijke, niet-urgente zaken. Bekijk welke taken je zelf wilt en kunt uitvoeren, en welke je door anderen kunt laten doen.

Plan ook dagelijks tijd in voor onvoorziene zaken; bijvoorbeeld iedere ochtend en middag een uur. Zo’n planning maken kost wat tijd, maar uiteindelijk levert het tijd en rust op.

Tip
Jij bepaalt wat belangrijk is. Soms is iets vooral heel belangrijk voor een ander, en niet voor jou. Of iets wat onbelangrijk lijkt, zoals het wekelijks sporten met je team, kan voor jou heel belangrijk zijn om te ontspannen. Zet dat dan ook vooral in die categorie.