Ga terug

Even niks

Het is gezond om regelmatig stil te staan bij hoe het met je gaat en wat je bezighoudt. Dat helpt om te beslissen wat voor jou het beste is op dat moment, bijvoorbeeld vaker ontspannen of iemand vragen om bij te springen. Deze oefening helpt je om even stil te staan bij jezelf.

Hoe?
‘Even niks’ is een luisteroefening die bestaat uit drie stappen van elk één minuut. Zoek voor de oefening een rustige plek op: thuis of buiten. Zorg dat je comfortabel zit en beluister de oefening.
Als je het geluidsfragment opslaat op je mobiel/laptop, dan kun je het op iedere gewenste plek beluisteren.

Oefen meerdere keren met deze oefening om te kijken wat het met je doet. En bevalt het? Probeer de oefening dan regelmatig te herhalen.

Start hieronder de podcast – Even niks

 

Tips

  • Dwalen je gedachten tijdens de oefening af? Word je er ongeduldig van? Of denk je ‘wat een rare oefening is dit’? Merk dat dan op en probeer je opnieuw te concentreren. Drie minuten zijn zo voorbij.
  • Aandacht hebben voor je gevoelens, betekent soms ook dat je stilstaat bij vervelende of verdrietige dingen. Het hoort bij het leven. Het is juist goed om stil te staan bij wat je nodig hebt. Soms kun je actie ondernemen: voor jezelf opkomen of iets regelen. Soms kun je weinig doen en helpt het je om te leren accepteren dat je verdrietig of boos bent, of pijn hebt. Neem dan iemand in vertrouwen en deel je gevoel. Het is vaak de beste zelfzorg.