Ga terug

Beter slapen

Een keer een korte nacht of wakker liggen is niet erg. Maar als je langere tijd onvoldoende uren slaapt en/of de kwaliteit van het slapen is slecht, dan word je moe en prikkelbaar. Je concentratie vermindert en je kunt je somber gaan voelen. Hieronder vind je tips die helpen om beter te slapen.

Foto: www.instagram.com/sabinegrobbink/

Hoe?

Onderstaande tips helpen om beter te slapen. Staan er tips bij waar jij nog winst op kunt behalen? Probeer daarmee aan de slag te gaan.

  1. Een vast ritme helpt je: ga op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd op.
  2. Slaap liever niet overdag. Houd je dat niet vol? Doe dan maximaal een powernap per dag (bijvoorbeeld van een kwartier).
  3. Zorg overdag voor voldoende ontspanning. Neem tijdens het werk korte pauzes en doe dan iets wat niet met werk te maken heeft. Lees bijvoorbeeld de krant, drink samen koffie of maak een praatje (niet over werk).
  4. Beweging en sporten is ook goed. Maar sport niet in de uren voor je gaat slapen. Dat houdt je langer wakker.
  5. Matig het drinken van cafeïne tot 6 uur voor je gaat slapen. Of drink het helemaal niet. Drink bijvoorbeeld kruidenthee, water of koffie zonder cafeïne. In plaats van koffie, cola, energiedrank, zwarte thee, groene thee en ijsthee.
  6. Van alcohol slaap je sneller in, maar je slaap ook minder diep en wordt extra vroeg wakker. Drink daarom voor een goede nachtrust geen alcohol voor je gaat slapen, of matig je gebruik.
  7. Zorg voor een donkere, stille en koele slaapkamer.
  8. Doe iets waar je rustig van wordt voor je gaat slapen. Loop even over het bedrijf, luister naar rustige muziek of doe een ontspanningsoefening.
  9. Kijk niet meer op je mobiel, tablet of TV in het uur voor je gaat slapen. Het licht van het scherm houdt je langer wakker.
  10. Lig je wakker van je persoonlijke zorgen? Dan is het belangrijk om hierover met iemand te praten: je partner, een goede vriend of collega. Ook bij je huisarts kun je terecht als je slecht slaapt.

Ook de oefeningen Ontspan en Stoppen met tobben kunnen je helpen bij het beter leren slapen.