Voor het onderwijs

Niet alleen ondernemers in de land- en tuinbouw kunnen te maken krijgen met psychische nood, ook studenten. Ruim een derde van de Nederlandse jongeren heeft slaapproblemen of last van stress. De kans bestaat dat emotionele problemen bij jongeren leiden tot psychische problemen, zoals depressie. Meer dan 40% van de Nederlandse bevolking heeft te maken met een psychiatrische diagnose op enig moment in hun leven. Zo’n 75% van de mensen met psychische problemen ervaren de eerste keer klachten vóór het 21ste levensjaar. (Bron: MHFA)

Je betrokkenheid als docent maakt dat je het merkt wanneer er iets verandert bij de student. Merk je signalen op dat het misschien minder goed gaat, dan kun je wellicht hierover in gesprek gaan. Om dit gesprek op gang te helpen ontwikkelde AgroZorgwijzer een animatie met bijbehorende handleiding voor het onderwijs. Kun je hierbij een training gebruiken? Kijk dan in ons overzicht met trainingen voor docenten.

In 2020 deed stagiaire Anky Scholten, namens AgroZorgwijzer, onderzoek naar de mentale fitheid onder agrarische studenten. Alles over haar onderzoek vindt je op deze pagina.